Ζοφερές προβλέψεις για τη βρετανική οικονομία

Στο 3,5% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2009
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 15:29

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ ενδεχομένως να δώσει ώθηση στον δανεισμό και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Τη «βύθιση» της βρετανικής οικονομίας στη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ¶λιστερ Ντάρλινγκ.

Σε σημερινή ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος – υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την εκτίμηση του Νοεμβρίου. Για το 2010 αναμένει ποσοστό ανάπτυξης της τάξεως του 1,25%.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να απομονωθεί από την παγκόσμια ύφεση», δήλωσε ο Ντάρλινγκ, προβλέποντας πως η βρετανική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Σημειώνεται ότι οι νέες προβλέψεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών έρχονται σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις άλλων διεθνών οργανισμών. Ο ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, αναμένει συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ φέτος κατά 4%.

Οι δηλώσεις του ¶λιστερ Ντάρλινγκ υποδηλώνουν πως ο Βρετανός υπουργός ενδεχομένως να δώσει ώθηση στον δανεισμό και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Το υπουργείο εκτιμά ότι θα πωλήσει φέτος το ρεκόρ των 164 δισ. στερλινών σε ομόλογα – ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των τελευταίων πέντε ετών.

Χθες, ο Ντάρλινγκ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να συγκρατήσει το έλλειμμα, εξοικονομώντας 15 δισ. στερλίνες, μέσω περικοπών δαπανών και μέτρα αποδοτικότητας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα