Ισημερινός: Επαναγορά κρατικών ομολόγων ύψους 3,2 δισ. δολ.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 07:22

Διαθέσιμα κεφάλαια για την επαναγορά κυβερνητικών ομολόγων ύψους 3,2 δισ. δολ. έχει η κυβέρνηση του Ισημερινού, η οποία και θα προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις προς αυτό το σκοπό εάν χρειαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες Τετάρτη.

Ο αριστερός πρόεδρος - πρώην υπουργός Οικονομικών - είχε αρνηθεί να συνεχίσει την αποπληρωμή των χρεών της κυβέρνησης σε ομόλογα τον Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι το χρέος είχε δημιουργηθεί "παράνομα" από προηγούμενες, στρατιωτικές και πολιτικές, κυβερνήσεις.

"Προβλέψαμε στον προϋπολογισμό τη χρήση κεφαλαίων για το σκοπό αυτό και εάν χρειαστούν κι άλλα, έχουμε ήδη βρει πηγές χρηματοδότησης", είπε ο Κορέα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο προεδρικό μέγαρο, περιστοιχισμένος από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και συμβούλους του για οικονομικά θέματα.

Δεν αποκάλυψε εάν ο Ισημερινός προτίθεται να προσφέρει περισσότερα από την ελάχιστη τιμή επανεξαγοράς, που φθάνει τα 30 σεντς ανά δολάριο, πάντως χαρακτήρισε "δίκαιη" την τιμή αυτή, καθώς το χρέος είναι "παράνομο", όπως επανέλαβε.

Απέφυγε επίσης να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν η κυβέρνησή του έχει ήδη εξαγοράσει μέρος των ομολόγων 2012 και 2030, όπως πιστεύουν παράγοντες των αγορών. "Πάντοτε η κυβέρνηση προστάτευε τα συμφέροντα του Ισημερινού", περιορίστηκε να πει.

Ο Κορέα δήλωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει τη "σκληρή γραμμή" την οποία έχει υιοθετήσει έναντι των ξένων πετρελαϊκών εταιριών, εάν - όπως αναμένεται - κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει απειλήσει να καταγγείλει τα συμβόλαια με τις ξένες εταιρίες πετρελαίου εάν δεν συναινέσουν στην κατάρτιση νέων συμβάσεων. Δήλωσε πως δεν προγραμματίζει εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αλλά συνέδεσε το ενδεχόμενο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση με το εάν οι πολυεθνικές του πετρελαίου θα συνάψουν νέες συμβάσεις. Το ζήτημα τελεί υπό διαπραγμάτευση επί ένα χρόνο και πλέον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα