Βουλγαρία: «Υπεραισιόδοξος» ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009 08:39

Ως «υπεραισιόδοξο» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το φετινό προϋπολογισμό που κατάρτισε η βουλγαρική κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2008, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του 2009. Η εκτίμηση αυτή δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Βουλγαρία Μπας Μπέικερ.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι, από την πλευρά του, τόνισε ότι εφαρμόζεται πολιτική μείωσης των δαπανών, προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα.

Η γενική πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη βουλγαρική οικονομία αναφέρει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 3,5% το 2009 και κατά 1% το 2010. Παράλληλα, προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 1,5% και αύξηση της ανεργίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ αποτυπώνουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη βουλγαρική οικονομία, ενώ κατά τη γενικότερη εκτίμηση του ΔΝΤ, το τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζεται ως «σταθερό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα