Παγκόσμια Τράπεζα: Ζοφερό το μέλλον για τις αναπτυσσόμενες χώρες εν μέσω κρίσης

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 17:37
UPD:17:52

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, περισσότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αύξηση στον αριθμό των υπερβολικά φτωχών φέτος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμα πιο επείγουσα τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προειδοποιεί για εκτίναξη του αριθμού των πεινασμένων φέτος στο ένα δισεκατομμύριο.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η χρηματοπιστωτική κρίση απομακρύνει την επίτευξη περισσότερων από τους οκτώ «Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ για τη μείωση της πείνας, την καταπολέμηση των ασθενειών και την εκπαίδευση των παιδιών. Αν και εξακολουθεί να είναι δυνατή η επίτευξη του πρώτου στόχου για μείωση της ακραίας φτώχειας στο μισό από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2015, θα είναι πολύ δύσκολος ο δρόμος.

«Με την ύφεση να χτυπάει ταυτοχρόνως όλες τις σημαντικές οικονομίες, η πιθανότητα οδυνηρά αργής ανάκαμψης είναι μεγάλη σε πολλές χώρες, καθιστώντας τη μάχη ενάντια στη φτώχεια πιο δύσκολη και πιο επείγουσα», όπως είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, περισσότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αύξηση στον αριθμό των υπερβολικά φτωχών φέτος. Η έκθεση αναφέρει ότι υπολογίζεται πως άλλοι 55 με 90 εκατομμύρια άνθρωποι θα παγιδευτούν στην ακραία φτώχεια το 2009 λόγω της ύφεσης. Ο αριθμός των χρόνια πεινασμένων αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο φέτος, ανατρέποντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στην καταπολέμηση της πείνας.

«Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους το 2009 και χρειάζεται επείγουσα χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας, υποδομές και ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων στις φτωχές χώρες, για μία βιώσιμη ανάκαμψη», δήλωσε ο κ. Τζάστιν Γίφου Λιν, οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: Associated Press



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα