Μ. Σάλλας: Το βάθος της κρίσης έχει αρχίσει να φαίνεται

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 21:55

Την άποψη πως το «βάθος της κρίσης έχει αρχίσει να φαίνεται» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας από το βήμα εκδήλωσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Έκανε ακόμη λόγο για «θετικά μηνύματα» αφού, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, σημειώνεται αντιστροφή κλίματος στους αμερικανικούς δείκτες.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να αναχαιτιστεί ο φόβος που έχει προκαλέσει διεθνώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει μετατραπεί σε «φρένο» για τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Αναφερόμενος στον τομέα των τραπεζών, τόνισε ότι δεν είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας αυτός που δημιούργησε τα χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία επιδεινώνονται από την κρίση.

«Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει στο εξωτερικό, ωστόσο πλήττεται στις εξαγωγές της. Δεν μπορούν οι τράπεζες να δημιουργήσουνε ζήτηση από το Ανόβερο για την Αθήνα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της αγοράς με τραπεζικούς όρους αφού οι τράπεζες «δεν είναι φορείς που δανείζουν άκριτα σε όποιον έχει ανάγκη», αλλά χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. «Σημαντικό μέρος της κρίσης διεθνώς οφείλεται στην μη τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων, τώρα εν μέσω κρίσης, αυτά δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει μέχρι στιγμής διαπιστώσει να βρίσκονται στο «κόκκινο» σημαντικού μεγέθους επιχειρήσεις.

Κατά τον κ. Σάλλα, τέλος, οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τις χώρες των Βαλκανίων έχουν ήδη βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές οικονομίες στην αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα