Βρετανία: Θεαματικές μισθολογικές αυξήσεις προς αντικατάσταση των μπόνους

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 12:09
UPD:12:10

Προκλητικές αυξήσεις ετοιμάζονται να δώσουν στα στελέχη τους οι τράπεζες του Σίτι προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος των μπόνους που αναγκάστηκαν να περικόψουν οι διασωθείσες τράπεζες της Βρετανίας, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με πηγές του Observer, η UBS –η οποία έλαβε κρατικά κεφάλαια ύψους 40 δισ. λιρών το περασμένο έτος– έχει ήδη προβεί σε αυξήσεις της τάξης του 15-20% στο Λονδίνο, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων στη Βρετανία συμβιβάζεται με μηδενικές αυξήσεις.

Παρότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι ορισμένοι traders της UBS έχουν δει τις απολαβές τους ακόμη και να διπλασιάζονται άνω των 250.000 λιρών, πηγές προσκείμενες στην τράπεζα υποστηρίζουν ότι αυτές είναι «ειδικές περιπτώσεις και όχι ο κανόνας».

Οι γενναιόδωρες αυτές αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζικών στελεχών είναι πιθανό να στρέψουν τα ικανότερα στελέχη των βρετανικών στελεχών –οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δεχθεί ενέσεις κρατικών κεφαλαίων– στις τράπεζες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι οποίες προσφέρουν πιο ελκυστικούς μισθούς.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι εφόσον εγκαταλειφθεί η πρακτική των υπέρογκων μπόνους, είναι απαραίτητη η αύξηση του βασικού μισθού. Οι σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζιτών αναμένεται να μετριάσουν, επίσης, τις επιπτώσεις από την αύξηση της φορολόγησης της υψηλότερης μισθολογικής κλίμακας με 50% που ανακοίνωσε ο ¶λιστερ Ντάρλινγκ την περασμένη εβδομάδα για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών.

Ταυτόχρονα, έντονες ανησυχίες εγείρει το γεγονός ότι πολλές βρετανικές τράπεζες που προχώρησαν σε κύμα απολύσεων για λόγους περικοπής κόστους αναγκάζονται σήμερα να προσλαμβάνουν προσωρινό προσωπικό με υψηλό κόστος. Ιδιαίτερα έντονο είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Guardian, στη Royal Bank of Scotland.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα