Συμπτώματα γρίπης

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 00:01

Ανθεκτικές στη γρίπη των χοίρων αποδείχθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Αν και οι φόβοι για μία πανδημία, που θα οδηγούσε σε ακόμη βαθύτερη ύφεση την παγκόσμια οικονομία, πυροδότησαν αρχικά ρευστοποιήσεις, ο κλάδος των φαρμάκων κατάφερε τελικά να δώσει την απαραίτητη τονωτική «ένεση» στους δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 813,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,4%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και 1,4%. Στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών οι GlaxoSmithKline ενισχύθηκε 5,7%, η AstraZeneca 3,7%, η Sanofi-Aventis 2,4% και η Roche 3,5%. Αξιόλογα κέρδη είχαν και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Στον αντίποδα ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν αερομεταφορείς και ταξιδιωτικές εταιρείες. Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε 0,3%, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Daχ είχε κέρδη 0,4%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Πιο ευάλωτη στον ιό εμφανίστηκε ωστόσο η Wall Street. Αν και μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες παρουσίαζαν οριακές μεταβολές, στη συνέχεια οι πιέσεις εντάθηκαν. Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών στον S&P υποχωρούσε περίπου 10%.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στο αμερικανικό δολάριο και το γιεν. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε ωστόσο το πέσο του Μεξικού, όπου άρχισε η εξάπλωση της θανατηφόρου γρίπης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα