Σερβία: Ανάγκη κεφαλαίων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 10:28
UPD:11:17

Την ανάγκη εισροής κεφαλαίων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας (NBS), κ. Ράντοβαν Γέλασιτς.

Οπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου «Β92», ο κ. Γέλασιτς τόνισε - μεταξύ άλλων - πως οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα «εισέλθουν» στην πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής κρίσης το β' εξάμηνο του 2009.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας επισήμανε, εξάλλου, πως «η περίοδος, στη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι έκαναν δηλώσεις, αναλάμβαναν υποχρεώσεις και επεξεργάζονταν προσχέδια για την υλοποίηση σχεδίων είναι, πλέον, παρελθόν. Το μοναδικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για τις τράπεζες, τους επενδυτές και τους οφειλέτες είναι τα χρήματα».

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Γέλασιτς διατύπωσε την εκτίμηση πως τους επόμενους μήνες, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης υπάρχουν φόβοι για την «άνθιση» της λεγόμενης γκρίζας οικονομίας.

Πάντως, ο κ. Γέλασιτς αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η παρούσα κατάσταση στην περιοχή είναι περισσότερο σοβαρή σε σχέση με την έναρξη της μεταβατικής περιόδου των οικονομιών της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα