ΔΝΤ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 11:12

Στην αναθεώρηση των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να «αγγίξει» το 1,5%), προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ το 2009.

Η αναθεώρηση αυτή «έρχεται» την περίοδο που οι αρχές των δύο οντοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (η κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία) διεξάγουν συνομιλίες με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για τη σύναψη δανειοδοτικής συμφωνίας, από την οποία η χώρα θα λάβει τα απαραίτητα «εφόδια» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι αρχές της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης κατέφυγαν στο ΔΝΤ αναζητώντας τη λήψη δανείου 1 δισ. ευρώ, με στόχο την εξομάλυνση των οικονομικών πιέσεων που ασκούνται στη χώρα από την κρίση, ενώ το ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης στη χώρα δανείου 800 εκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κ. Κώστας Χρήστου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση και απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια όλων για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο κ. Χρήστου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, κ. Νετζάντ Μπράνκοβιτς, με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες της -υπό «χάρτου» ακόμη - δανειοδοτικής συμφωνίας.

Ο κ. Μπράνκοβιτς επισήμανε, από την πλευρά του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον κ. Χρήστου, πως στόχος των αρχών είναι ο περιορισμός και η συγκράτηση των δαπανών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στο δημόσιο (μετά τη πληρωμή των δημοσίων δαπανών).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα