Δημιουργία Δείκτη Τιμών Ακινήτων από την ΤτΕ

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 11:54

Τη διασύνδεση μεταξύ της αγοράς ακινήτων και της σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η ΤτΕ.

«Η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διασύνδεση της αγοράς ακινήτων και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εποπτικής της λειτουργίας, αλλά και την κάλυψη ουσιαστικών κενών που υφίστανται στη διαθέσιμη στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ΤτΕ ειδική υπηρεσιακή μονάδα, με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και ανάλυση των εξελίξεων και των προοπτικών στην αγορά ακινήτων, τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προχώρησε στην κατασκευή Δείκτη Τιμών Ακινήτων, χρησιμοποιώντας την αναλυτική πληροφόρηση που συλλέγει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Η πρωτοβουλία αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διαθέσιμης πληροφόρησης για την καταγραφή των βραχυχρόνιων εξελίξεων και την πλήρη και αξιόπιστη απεικόνιση των τάσεων και προοπτικών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Την ημερίδα της ΤτΕ, με θέμα «Αγορά ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές», παρακολούθησαν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εμπορικών τραπεζών, ερευνητές οικονομικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ιδιώτες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα