ΕΕ: Προτάσεις για αυστηρότερη εποπτεία των hedge fund

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 14:54
UPD:15:30

Την πρώτη πρόταση για την εποπτεία των hedge fund και των εξαγορών επιχειρήσεων κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης του ελέγχου και αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου εν μέσω της κρίσης.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, οι εταιρείες διαχείρισης αντισταθμιστικών κεφαλαίων (hedge fund) και ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) πρέπει να αναφέρονται στις εποπτικές αρχές, ενώ θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες όσον αφορά στην αμοιβή των στελεχών.

«Είναι σημαντικό οι εποπτικές αρχές να έχουν στη διάθεσή τους την πληροφόρηση και τα εργαλεία που χρειάζονται για μακροπρόθεσμη προνοητική εποπτεία», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Τσάρλι ΜακΚρίβι. «Η κρίση έχει υπογραμμίσει τη σημασία της καθιέρωσης αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης κινδύνου και ρευστότητας, καθώς και την ανάγκη αξιόπιστης πληροφόρησης των επενδυτών», συμπληρώνει.

Έκκληση απευθύνει η ανακοίνωση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να καταργήσουν τα «χρυσά αλεξίπτωτα» και μην παρέχουν εξασφαλίσεις σε διαχειριστές που απολύονται λόγω χρεοκοπίας.

Οι εταιρείες καλούνται να παρέχουν μπόνους και δικαιώματα επί μετοχών σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου αυτά να συνδέονται με τις μακροχρόνιες επιδόσεις της επιχείρησης.

Σε περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να διατηρούν δικαίωμα ανάκλησης των μπόνους, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, που επιδιώκει να ενσωματώσει τα διδάγματα από την κρίση στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, με χωριστό προσχέδιο πρότασης που κατέθεσε σήμερα η Κομισιόν ζητά διεύρυνση των κανονισμών προστασίας των επενδυτών όσον αφορά στις πολιτικές εξασφαλίσεων και στα οχήματα τραπεζικών αποταμιεύσεων που παρότι είναι ανταγωνιστικά προϊόντα προς τα αμοιβαία κεφάλαια, υπάγονται σε διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα