Περαιτέρω επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης το Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 17:01

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το Μάρτιο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 10,8%, από 12,8% τον Φεβρουάριο του 2009, σημειώνει η ΤτΕ.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 282 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης να επιβραδύνεται σε 12,2% από 15,2% τον προηγούμενο μήνα.

«Οι ρυθμοί αυτοί της πιστωτικής επέκτασης, το 2009, έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πώληση εταιρικών ομολόγων στο εξωτερικό, αλλά αυτή η μεταφορά δεν επηρεάζει το υπόλοιπο χρηματοδότησης που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει», τονίζει η ΤτΕ, σημειώνοντας, ότι χωρίς την πώληση αυτή ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης θα διαμορφωνόταν σε 13,5%.

Εν τω μεταξύ, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 127 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 9,2%, έναντι 10,3% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 199 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση.

Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή μείωση κατά 56 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 10,9%.

Τέλος, τα «λοιπά» δάνεια προς τα νοικοκυριά παρουσίασαν καθαρή αρνητική ροή 17 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους επιβραδύνθηκε σε 2,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα