Μια ανάσα από τη χρεοκοπία η Chrysler;

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη Wall Street Journal
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 09:44
UPD:09:53

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι συνομιλίες μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας και των πιστωτών για τη διάσωση της Chrysler, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη τη χρεοκοπία της εταιρείας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στις συζητήσεις, όλα είναι έτοιμα πλέον για την αίτηση υπαγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Δικαίου.

Οι συνομιλίες με τους πιστωτές της Chrysler «ναυάγησαν», καθώς η ομάδα που έχει ορίσει ο πρόεδρος Ομπάμα να αναλάβει το θέμα δεν κατάφερε να πείσει μέχρι αργά χθες αρκετά hedge fund και άλλους πιστωτές να δεχθούν μια μείωση του χρέους της εταιρείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της WSJ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε, μάλιστα, αυξήσει την προσφορά του κατά 250 εκατ. δολάρια στα 2,25 δισ. δολάρια σε μετρητά για τις τράπεζες και τα hedge fund, προκειμένου να διαγράψουν χρέος ύψους 6,9 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JPMorgan Chase & Co., η οποία ηγείται της ομάδας των πιστωτών, έδωσε στις τράπεζες και τα hedge fund 90 λεπτά για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Ένας μεγάλος αριθμός fund την απέρριψε, σημειώνει η WSJ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, υπέρ της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη Fiat ψήφισαν οι εργαζόμενοι της Chrysler, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Ήταν μία κρίσιμη στιγμή λόγω της ανησυχίας και της αβεβαιότητας που υπήρχε στο προσωπικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Τα μέλη μας απάντησαν ότι αποδέχονται τη συμφωνία που είναι μεν επώδυνη για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά βοηθάει στην ενίσχυση της απασχόλησης και δίνει στην Chrysler μια ευκαιρία να επιβιώσει» ,πρόσθεσε.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Fiat - Chrysler πρόκειται να υπογραφεί σήμερα.

Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, για τη διάσωση της εταιρείας. «Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη… ωστόσο αισθάνομαι περισσότερο αισιόδοξος από πριν για τις πιθανότητες να συμβεί αυτό», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα