Κεφάλαιο συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 120 δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να δημιουργήσουν έως τα τέλη του έτους τα ασιατικά κράτη, με στόχο την αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, μεσούσης της χειρότερης παγκόσμιας ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Association of Southeast Asian Nations, μαζί με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά σε δύσκολες περιόδους. Μάλιστα, θα δημιουργήσουν μια μονάδα επιτήρησης, η οποία θα διακρίνει τους κινδύνους στην περιοχή και θα εποπτεύει τη λειτουργία του fund.
Η Ιαπωνία αναμένεται να συνεισφέρει 38,4 δισ. δολάρια, ενώ Κίνα και Χονγκ Κονγκ θα προσθέσουν στο κεφάλαιο επιπλέον 38,4 δισ. δολάρια. Η Ν. Κορέα θα συνεισφέρει 19,2 δισ. δολάρια.
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα συμμετάσχουν με το 20% του συνολικού ποσού. Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη – οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ν.Α. Ασίας – θα διαθέσουν 4,77 δισ. δολάρια η κάθε μία και οι Φιλιππίνες θα διαθέσουν 3,68 δισ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κίνα εντείνουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τις υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες να εξέλθουν της κρίσης. Χθες, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Καούρου Γιοσάνο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει 60 δισ. δολάρια για να ενισχύσει οικονομικά τις γειτονικές χώρες.
Επίσης, τον περασμένο μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία κοινοπρακτικού επενδυτικού κεφαλαίου και θα διαθέσει 15 δισ. δολάρια σε πιστώσεις στις γειτονικές της χώρες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει διαθέσει, από την πλευρά του, περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε δάνεια προς την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Ν. Κορέα μετά την κατάρρευση των νομισμάτων τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1997-1998. Σε αντάλλαγμα, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις δαπάνες, να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού και να πουλήσουν κρατικές εταιρείες.