Ο ήλιος θα δώσει τη λύση

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 12:22
UPD:12:28

Από τη δυναμική της ανάπτυξης μιας πράσινης οικονομίας στις ΗΠΑ σπεύδει να επωφεληθεί η γερμανική εταιρεία φωτοβολταϊκών, SolarWorld AG, η οποία αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή της εν μέσω χρηματοοικονομική κρίσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία αυτού του είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει δυναμικότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών για την εγκατάσταση 1.700 ηλιακών συλλεκτών ημερησίως.

«Μήπως, όμως, η απόφαση της SolarWorld να επενδύσει 500 εκατ. δολάρια σε καινούργιες εγκαταστάσεις σε μια πολιτεία με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας μοιάζει με απόπειρα αυτοκτονίας;», αναρωτιούνται οι The New York Times.

Εάν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς τη μείωση 15% στις τιμές των ηλιακών συλλεκτών μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του εργοστασίου εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης, η απάντηση με μια πρώτη ματιά θα ήταν καταφατική.

Αυτό που επιχειρεί, όμως, ο γερμανικός όμιλος είναι η αξιοποίηση των κινήτρων πράσινης οικονομίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση Ομπάμα με στόχο την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ.

Το πρόσφατο πακέτο κινήτρων που εκπόνησε ο Μπάρακ Ομπάμα προβλέπει την επιδότηση των εταιρειών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ πολλοί από τους κατασκευαστές εξοπλισμού ανανεώσιμης ενέργειας έλαβαν ενισχύσεις στο πλαίσιο του πακέτου κινήτρων.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι ΗΠΑ θα αναδειχθούν στον ηγέτη της αγοράς [ανανεώσιμων πηγών ενέργειας]», υποστηρίζει ο Τζέσε Πίσελ, αναλυτής ηλιακής ενέργειας της Piper Jaffray.

Σύμφωνα με τον κ. Πίσελ, «το μήνυμα για τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας είναι να βάλουν στα σχέδιά τους τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν θέλουν να συμμετέχουν στα χρήματα του πακέτου κινήτρων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα