ΗΠΑ: Αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 17:25
UPD:17:28

Φως αναμένεται να ρίξουν τα «τεστ αντοχής» των αμερικανικών τραπεζών στην πραγματική κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη χώρα, καθώς η αγωνία για τη βιωσιμότητα των τραπεζών εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, τα τεστ πιστεύεται ότι θα υποδείξουν την ανάγκη άντλησης 150 δισ. δολαρίων σε «φρέσκα κεφάλαια» από τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ –τις οποίες καραδοκούν να «τιμωρήσουν» οι επενδυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Οι περισσότερες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια υπό κάποια μορφή», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της FBR Capital Markets, Πολ Μίλερ. «Τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ αυτά που υπολογίζονται ευρέως», διευκρίνισε.

Η δημοσιοποίηση των «βαθμολογιών» που θα πάρουν οι αμερικανικές τράπεζες αναμένεται την Πέμπτη, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου. Πηγές του Reuters αναφέρουν, ωστόσο, ότι αύριο οι τράπεζες θα δώσουν μια πρόγευση των πολυαναμενόμενων πορισμάτων.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη εποχή που να επικρατούσε τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για την αξία των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών», παρατηρεί ο Ντάγκλας Έλιοτ, μέλος του Brookings Institution.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα