Moody’s: Συνεχίζεται η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 14:45
UPD:14:55

Τις βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις καθώς τις τάσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των Ευρωπαίων εκδοτών για το α’ τρίμηνο του 2009 παραθέτει η έκθεση «Credit Trends» του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η ύφεση που πλήττει την περιοχή έχει ενταθεί, καθώς παρατηρήθηκε υποχώρηση της παραγωγής στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών τους τελευταίους μήνες του 2008. Οι ισχυρότερες οικονομίες –Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία– καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς συρρίκνωσης στην ιστορία της ευρωζώνης, ενώ βάσει των κύριων δεικτών, η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να συρρικνώνεται με ρυθμό αντίστοιχο του περσινού και αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο προσεχές μέλλον.

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδυτικού βαθμού της Moody’s το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων σε ευρώ και στερλίνες σημείωσαν πτώση εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής «ποσοτικής χαλάρωσης» των κεντρικών τραπεζών και των δημοσιονομικών κινήτρων που παρείχαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ρυθμός υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στη Δυτική Ευρώπη επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι ότι στις προσαρμοσμένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Moody’s για σύνολο 153 εκδοτών περιλαμβάνονται 139 υποβαθμίσεις και 14 μόνο αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα η αρνητική διαφορά αξιολογήσεων (ratings gap) να διαμορφώνεται στο 125. Πρόκειται για την υψηλότερη διαφορά αξιολογήσεων μετά το 1990, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο του 59 που ίσχυε στην τελευταία πτωτική φάση του πιστωτικού κύκλου το γ’ τρίμηνο του 2002.

Σημαντική υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας παρατηρήθηκε στα κράτη της Αν. Ευρώπης στη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους, με αποκορύφωμα τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η υποχώρηση στον πιστωτικό κύκλο στην περιοχή υπολείπεται χρονικά έναντι του πιστωτικού κύκλου της Δυτικής Αν. Ευρώπης επιδεινώνονται, ενώ δυσχερείς παραμένουν οι συνθήκες δανεισμού, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη των επιχειρήσεων της περιοχής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα