Αυστραλία: Υψηλότερες οι λιανικές πωλήσεις

Αύξηση και του εμπορικού πλεονάσματος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 08:50
UPD:08:59

Αύξηση – τέσσερις φορές υψηλότερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών – σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία και η χώρα εμφάνισε το δεύτερο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα, ωθώντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να κάνει προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη.

Οι λιανικές πωλήσεις αναρριχήθηκαν 2,2% από τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο είχαν μειωθεί 2%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ. ¶λλη έκθεση έδειξε ότι το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,8 δισ. δολ.) έναντι 1,75 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων και η διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος ενδέχεται να ωθήσουν την οικονομία της Αυστραλίας σε έξοδο από την ύφεση, την πρώτη της σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών.

Χθες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 3%, τα χαμηλότερα επίπεδα 49 ετών, λέγοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού, οι κυβερνητικές δαπάνες και η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 73,69 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:31 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 73,90 σεντς πριν από τις ανακοινώσεις. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 3,38%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ελαφρά διαφοροποίηση εμφάνισαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο φθάνοντας στα 24,6 δισ. δολ. Αυστραλίας, ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν 10%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 3% φθάνοντας στα 22,1 δισ. δολ. Αυστραλίας. Το εμπορικό πλεόνασμα του Μαρτίου, ύψους 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας, ήταν το δεύτερο υψηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε ανέλθει στα 2,7 δισ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα