Αποδοτική επένδυση η ηλιακή ενέργεια

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 16:18
UPD:16:41

Παρότι μέχρι πρότινος η ηλιακή ενέργεια ήταν ακριβότερη σε σύγκριση με την αιολική ή τη γεωθερμική, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι σταδιακές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια εξουδετέρωσαν το επιπλέον κόστος.

Επικερδές στοίχημα χαρακτήρισε την επένδυση στην ηλιακή τεχνολογία ο Στίβεν Μιλούνοβιτς, υπεύθυνος στρατηγικής για τον κλάδο των «καθαρών» τεχνολογιών στην Banc of America Securities-Merrill Lynch, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης και της μείωσης του κόστους την ερχόμενη δεκαετία.

Παρότι μέχρι πρότινος η ηλιακή ενέργεια ήταν ακριβότερη σε σύγκριση με την αιολική ή τη γεωθερμική, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι σταδιακές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια εξουδετέρωσαν το επιπλέον κόστος, υποστηρίζει ο κ. Μιλούνοβιτς.

Το μέλλον της ηλιακής ενέργειας είναι οι ηλιακοί συλλέκτες τρίτης γενιάς, οι οποίοι κατασκευάζονται από πολυμερή ή οργανικά υλικά και είναι εύκαμπτοι, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του κόστους παραγωγής τους.

Βασικός παράγοντας της ανάπτυξης στην Ασία είναι, σύμφωνα με τον κ. Μιλούνοβιτς η ισχυρή ζήτηση για καθαρές ή τεχνολογίες ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πιστεύω ότι η ευκαιρία των καθαρών ενεργειών έγκειται στο ότι υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα στον πλανήτη που θα ανέλθουν στη μεσαία τάξη τα επόμενα 20 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί θα χρειάζονται ενέργεια για να δημιουργήσουν οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Μιλούνοβιτς, η ηλιακή ενέργεια θα απορροφήσει σημαντικά κεφάλαια από το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων σε καθαρές ενέργειες, χάρη στην πτώση του κόστους.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα