ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι περικοπές των στρατιωτικών προγραμμάτων

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 06:18

Στρατιωτικά προγράμματα αφορούν σχεδόν οι μισές από τις περικοπές των δημοσίων δαπανών που θα προτείνουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του για το οικονομικό έτος 2010, ύψους περίπου 17 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ο ανώτατος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, είπε επίσης ότι σχεδιάζεται να διακοπούν οι χρηματοδοτήσεις για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μικρών παιδιών, γνωστό με την ονομασία «Even Start», και ένα σύστημα ραδιοπλοήγησης μεγάλης εμβέλειας που θεωρείται ξεπερασμένο εξαιτίας των δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού θέσης και πλοήγησης GPS.

«Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν τελειώνει εδώ η διαδικασία», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική ταυτόχρονη συνομιλία με δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων».

Στην μέχρι στιγμής πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται 121 «μειώσεις, διακοπές και άλλες προτάσεις εξοικονόμησης» πόρων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Δημοκρατικός Ομπάμα δέχεται σκληρή κριτική από Ρεπουμπλικάνους αλλά και ορισμένους Δημοκρατικούς για το μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό που εκτιμούν ότι θα διατηρήσει. Ωστόσο ο προϋπολογισμός για το 2010, περισσότερες λεπτομέρειες για τον οποίο αναμένεται να γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να μείνει σταθερός, περίπου στα 3,5 τρισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα