Μειώσεις τιμών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Εκδίδεται αύριο το νέο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 11:14
UPD:13:32

Μειώσεις τιμών για 185 φάρμακα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν σημαντική κατανάλωση, καθώς και τιμές για 284 νέα φάρμακα, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Ανάπτυξης, που προγραμματίζεται να εκδοθεί αύριο Παρασκευή.

Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση

Μειώσεις τιμών για 185 φάρμακα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν σημαντική κατανάλωση, καθώς και τιμές για 284 νέα φάρμακα, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Ανάπτυξης, που προγραμματίζεται να εκδοθεί αύριο Παρασκευή.

Χθες, συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το περιεχόμενο του δεύτερου για φέτος Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», στο Δελτίο πρόκειται να περιληφθούν τα εξής:

- Τιμές για 284 νέα φάρμακα. Πρόκειται για 45 πρωτότυπα, καθώς και για 239 αντίγραφα φάρμακα, τα οποία θα εισαχθούν στην αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα.

- Μειώσεις τιμών για 52 φάρμακα, λόγω λήξης της πατέντας ευρεσιτεχνίας. Οι περισσότερες των μειώσεων είναι της τάξης του 20%, ενώ σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στο 15%.

- Μειώσεις τιμών για 131 αντίγραφα φάρμακα, λόγω μείωσης των τιμών των αντίστοιχων πρωτοτύπων κατά την τελευταία ανακοστολόγηση που διενήργησε το υπουργείο Ανάπτυξης και που συμπεριέλαβε τα φάρμακα της τελευταίας τετραετίας. Οι μεταβολές αυτές επήλθαν με το υπ' αριθμ. 1/2009 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

- Μειώσεις στις τιμές δύο μορφών φαρμάκου, ύστερα από σχετικό αίτημα, το οποίο υπέβαλε στο ΥΠΑΝ η εταιρεία που το διακινεί στην ελληνική αγορά.

- Αυξήσεις στις τιμές τριών φαρμάκων. Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία διακινούνται επί πολλά έτη, έχοντας χαμηλή κατανάλωση.

- Διαγραφές φαρμάκων.

- Μετονομασίες και διορθώσεις σε στοιχεία κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Πληθωρισμός

Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ενημερώθηκαν χθες για την επίδραση της αγοράς φαρμάκων στον πληθωρισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε πως η μεταβολή των τιμών των φαρμάκων, κατά το 12μηνο Μάρτιος 2009 - Μάρτιος 2008, σύμφωνα με τον Ατομικό Δείκτη Φαρμάκων του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΣΥΕ, ήταν -0,03%, με επίπτωση -0,0003 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ήταν 2,53%, με επίπτωση 0,0020 ποσοστιαίες μονάδες, η δε συνολική αύξηση των τιμών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθε σε 0,14%, με αντίστοιχη επίπτωση στο Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή 0,0017 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα