Βουλγαρία: Προβλέψεις για υποχώρηση των επενδύσεων το 2009

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 11:24

Η αξία των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που θα υλοποιηθούν στο βιομηχανικό τομέα της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του 2009 ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 36% σε σχέση με το 2008, υποστηρίζουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε στα τέλη Μαρτίου η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Όταν το συνολικό ύψος των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2008 διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 28,8 εκατ. λεβ (προσωρινά στοιχεία) η παραπάνω εκτίμηση αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης των 10,4 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι βιομηχανικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα υποχωρήσουν το 2008 κατά 32,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι αντίστοιχες του κρατικού τομέα προβλέπεται να μειωθούν κατά 45% αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων (45% του συνόλου των δαπανών για την απόκτηση μακροχρόνιων πάγιων στοιχείων του ενεργητικού) προβλέπεται να κατευθυνθεί προς την υλοποίηση έργων στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Ακολουθεί ο κλάδος της μεταποιητικής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα η παραγωγή προϊόντων ενδιάμεσης (παραγωγικής) κατανάλωσης (28,3%).

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2008 οι συνολικές δαπάνες για την υλοποίηση επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με το 2007, κυρίως εξ αιτίας των κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενίσχυσαν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κατά 69,6% (κυρίως στον τομέα της ενέργειας). Η αντίστοιχη αύξηση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν μόλις 0,9% σε ετήσια βάση (προσωρινά στοιχεία).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα