Αισιόδοξος ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν οι ιαπωνικές ομόλογοί τους τη «χαμένη δεκαετία» του 1990, δηλαδή να κερδίσουν τη διάσωσή τους, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Τα “τεστ αντοχής” είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», τονίζει ο Τίμοθι Γκάιτνερ σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων. «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να ξέρουν ότι η κυβέρνηση στηρίζει το τραπεζικό σύστημα και ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς», υπογραμμίζει.
Από τα λεγόμενα “stress tests” διαπιστώθηκε ότι οι 10 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες χρειάζονται συνολικά 74,6 δισ. δολάρια για να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη. Συγκεκριμένα, νέα κεφάλαια χρειάζονται οι Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και Morgan Stanley, ενώ οι JPMorgan και Goldman Sachs δεν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου.
Όπως παρατηρούν, πάντως, παράγοντες της αγοράς, η στρατηγική αυτή κρύβει κινδύνους για τον Γκάιτνερ, καθώς σε περίπτωση που δεν έχει αποτιμηθεί σωστά η ικανότητα των τραπεζών να αντεπεξέλθουν στις αναταραχές, οι ΗΠΑ θα έχουν απλώς αναβάλλει τη μέρα της κατάρρευσης των πιστωτικών τους ιδρυμάτων.
«Αυτό μοιάζει με την περίπτωση της Ιαπωνίας το 1998, όταν δεν δαπάνησε αρκετά χρήματα για τις τράπεζες», αναφέρει ο ¶νταμ Πόζεν του Peterson Institute for International Economics, σημειώνοντας πως «αυτό κατέληξε στην κρίση του 2001».
Μέχρι στιγμής, το στοίχημα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται να αποδίδει, παρατηρεί το Bloomberg. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο την τελευταία εβδομάδα, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι τα «τεστ αντοχής» θα δώσουν ανάσα στα εγχώρια ιδρύματα.