Να τεθεί η μεταποίηση και η βιομηχανία της περιφέρειας στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής ζήτησε η Διοίκηση του ΣΒΒΕ από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Νίκος Πέντζος μίλησε για ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα της περιφερειακής βιομηχανίας, τονίζοντας πως για πολλές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης.
Όπως αναφέρει Σύνδεσμος στη σχετική του ανακοίνωση, για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και την έξοδο των επιχειρήσεων της περιφέρειας από την οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ ζήτησε:
1. Το κράτος να είναι συνεπές στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις.
Σήμερα η ρευστότητα των επιχειρήσεων μειώνεται δραματικά όχι μόνο από την περιοριστική τακτική των τραπεζών απέναντί τους αλλά και από την ασυνέπεια του κράτους να καταβάλει τις βεβαιωμένες οφειλές του προς αυτές. Για παράδειγμα εκτός από τα χρέη που αφορούν την κατασκευή έργων, τις προμήθειες των νοσοκομείων κτλ οι επιχειρήσεις της Θράκης δεν έχουν λάβει από το 2007 τις θεσμοθετημένες ενισχύσεις που αφορούν στην επιδότηση της απασχόλησης.
Επίσης οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων για επενδύσεις που έχουν προ πολλού υλοποιηθεί δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα ρευστότητας και μάλιστα σε υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Σχετικά με το θέμα αυτό ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων από ΦΠΑ, ΙΚΑ, Φόρους κτλ με τις βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου προς αυτές (Δήμοι, ΟΤΑ, για γενικότερα δημόσιοι οργανισμοί).
2. Η ευαισθησία του κράτους προς τον σημαντικό για τη χώρα κλάδο του τουρισμού και του κλάδου εμπορίας αυτοκινήτων θα πρέπει να επεκταθεί και στον κλάδο της μεταποίησης. Ο μύθος ότι η χώρα μας δεν διαθέτει βιομηχανία θα πρέπει να καταρριφθεί, αφού τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της περιφέρειας προέρχεται από τη μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στην μεταποίηση. Κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αποτελούν το σημαντικότερο κλάδο της τοπικής οικονομίας και ουσιαστικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής.
3. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς δεν είναι στοχευμένα και γι΄ αυτό θα πρέπει να διευρυνθούν και να συμπληρωθούν με νέα. Οι σχετικές προτάσεις του ΣΒΒΕ έχουν ήδη κατατεθεί στο ΥΠΟΙΟ.
Ειδικότερα για την ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ ζήτησε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα βραχυχρόνιου χαρακτήρα με ισχύ έως το τέλος του 2009:
1. Να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που εξαγγέλθηκε για τον τουρισμό και την οικοδομή.
2. Να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα τύπου ΤΕΜΠΜΕ που θα ενισχύει αποκλειστικά τη μεταποίηση και θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
3. Να υπάρξει νέα απόφαση για την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου σε δάνεια επιχειρήσεων: α) με έδρα τις παραμεθόριες περιοχές, και, β) για όσες ανήκουν σε ευαίσθητους κλάδους της μεταποίησης ή είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
4. Να συμπληρωθούν τα είδη εξαγγελθέντα μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας με μέτρα όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η αναστολή του πόθεν έσχες και η μείωση του ΦΠΑ πώλησης ακινήτων.
5. Να υπάρξει επιδότηση της απασχόλησης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
6. Να αυξηθούν από 0,5% σε 2% οι προβλέψεις των επισφαλειών στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.
7. Να μειωθεί το 1€ ανά τετραγωνικό μέτρο που αφορά το ΕΤΑΚ στα βιομηχανοστάσια και στις αποθήκες.
8. Να καταργηθεί η εισφορά 0,6 (ΑΝΕ128) στα δάνεια.
9. Να επανέλθει η έκπτωση του 1% των δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
10. Να ενισχυθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με δράσεις που θα τις επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν επιθετική εξαγωγική πολιτική για να στηρίζουν τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.