Κίνα: Μείωση των τιμών καταναλωτή

Για τρίτο μήνα τον Απρίλιο
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 07:30

Πτωτικά για τρίτο μήνα κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ, βοηθώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι τιμές μειώθηκαν 1,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την υποχώρησή τους κατά 1,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Οι χαμηλότερες τιμές ενδέχεται να περιορίσουν το κόστος των επιχειρήσεων και να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει μετά την κατάρρευση των εξαγωγών. Η απουσία πληθωρισμού καθιστά πιο εύκολο για την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της μετά από πέντε μειώσεις επιτοκίων το προηγούμενο έτος.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8214 ανά δολάριο στις 11:03 π.μ. στη Σαγκάη, από 6,8209 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Τον Απρίλιο του 2008 ο πληθωρισμός ήταν 8,5% καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των χοιρινών εξ αιτίας ελλείμματος στο κρέας.

Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των τιμών καταναλωτή, υποχώρησαν 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές του χοιρινού μειώθηκαν 28,6%. Αντιθέτως η τιμή του σταριού σημείωσε άνοδο 5,5%.

Οι τιμές καταναλωτή – εκτός των τιμών των τροφίμων – υποχώρησαν 1,5%. Των ενδυμάτων μειώθηκαν 2,5%, των υπηρεσιών κατά 1,4% και των εταιρειών κοινής ωφελείας κατά 2,2%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές παραγωγού εξ αιτίας των φθηνότερων πρώτων υλών και της φθηνότερης ενεργείας. Η τιμή του αργού πετρελαίου – σύμφωνα με την κυβέρνηση – υποχώρησε 53,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα