Sinopec: Μεγαλύτερο μερίδιο στο venture των 9 δισ. δολ.

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 07:47

Μεγαλύτερο μερίδιο στο venture διύλισης και χημικών στη νότια Κίνα με την Kuwait Petroleum Corp. και ξένο συνεργάτη θα κατέχει η China Petroleum & Chemical Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ασίας.

Οι εταιρείες εκπονούν μελέτη για το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην επαρχία Γιουανγκτνόνγκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, γνωστής ως Sinopec. Θα υπάρξει και τρίτη εταιρεία στη συνεργασία, ανέφερε ο ίδιος, χωρίς όμως να πει την επωνυμία της.

Το venture θα είναι ύψους 9 δισ. δολ. και θα περιλαμβάνει ως συνεργάτη είτε την BP Plc είτε τη Royal Dutch Shell Plc, δήλωσε χθες ο Ζανγκ Γκουμπάο, επικεφαλής της China’s National Energy Administration. Ο εμίρης του Κουβέϊτ θα βρίσκεται στο Πεκίνο μέχρι τις 13 Μαΐου. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίες στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, των μεταφορών, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μετοχές της Sinopec έχουν σημειώσει φέτος κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χονγκ Κονγκ άνοδο 35% έναντι ανόδου 21% του δείκτη Hang Seng.

H China Petroleum υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο ύψους 402 εκατ. δολ. με το Κουβέϊτ για την κατασκευή πέντε πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο κράτος αυτό, δήλωσε την περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Kuwait Petroleum.

Η συμφωνία, αποτελεί μέρος του σχεδίου του Κουβέϊτ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2020. Το κράτος του Περσικού Κόλπου είναι το πέμπτο σε μέγεθος μέλος του ΟΠΕΚ από πλευράς παραγωγής και τον Φεβρουάριο άντλησε 2,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα