ΥΠΟΙΟ: Αποφασισμένοι για τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές

Αβεβαιότητα για την ανάπτυξη
Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 20:00
UPD:20:38

Την ανάγκη για άμεσες «τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο Γιάννης Παπαθανασίου επανέλαβε πως έχοντας μια καθαρή εικόνα των εξελίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2009, θα προχωρήσει όπου χρειασθεί στις αναγκαίες προσαρμογές στο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Διαβεβαίωσε πάντως πως η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών κατά 5% σταδιακά ως το 2014 θα συνεχιστεί, ενώ απέκλεισε έμμεσα το ενδεχόμενο επαναφοράς του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών λέγοντας ότι «έχουμε κάνει πράξη της κατάργησή τους».

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το κατονομάσει, για ανεύθυνες υποσχέσεις.

Πιο αναλυτικά, τόνισε πως η κρίση που σήμερα βιώνουμε, έφερε και πάλι τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας μας στην επιφάνεια, επισημαίνοντας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «τολμηρές αλλαγές». «Τώρα είναι η ώρα για εθνική συνεννόηση και εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις, για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και όχι θεωρίες, υπεύθυνη στάση και όχι ανεύθυνες υποσχέσεις» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «στο επόμενο διάστημα θα κριθεί αν θα πράξουμε τα αυτονόητα και θα διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, ή αν θα εισέλθουμε σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ανασφάλειας και κοινωνικών εντάσεων».

Ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε και πάλι ιδιαίτερα δύσκολη την τωρινή περίοδο τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία, αν και όπως σημείωσε υπάρχουν υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια.

Αναφερόμενος στο ΑΕΠ, σημείωσε πως είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τι ρυθμό ανάπτυξης θα πετύχουμε, υπογραμμίζοντας πάντως το σίγουρο είναι ότι μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανέφερε ότι η προσπάθεια στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων, γίνεται πέρα και πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών μας. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2009» συμπλήρωσε.

Στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε ακόμη πως η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο, εθνική συνεννόηση, υπεύθυνες προτάσεις και όχι γενικότητες και θεωρίες: «Η τακτική να ζητάμε από το κράτος λιγότερους φόρους από τη μία και περισσότερες επιδοτήσεις από την άλλη, είναι εύκολη. Η τακτική να ζητάμε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ζήτησης και την ίδια στιγμή, μερικές επιχειρήσεις, είτε να προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, είτε να μην τηρούν την κείμενη νομοθεσία στη φορολογία, στο περιβάλλον ή στον ανταγωνισμό, είναι πέρα για πέρα κατακριτέα. Η τακτική να ζητάμε μεταρρυθμίσεις γενικά και αόριστα, αποφεύγοντας τις όποιες λεπτομέρειες οι οποίες και προκαλούν τις κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις, είναι και αυτή εύκολη. Η τακτική της κριτικής σε όλα είναι επίσης εύκολη. Το δύσκολο είναι να αναλάβουμε όλοι τις πραγματικές μας ευθύνες και να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Να κάνει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του ότι πραγματικά απαιτείται».

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Toνίζοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει μια επιλογή ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, να ασχολείται «με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και όχι με την παραπολιτική και τη σκανδαλολογία» πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι πρόσκαιρα ευχάριστοι. Δεν πρόκειται να ακούσετε από εμάς ανεύθυνες υποσχέσεις. Δεν είμαστε εμείς αυτό το κόμμα, το οποίο, ενώ κάνει λόγο για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Απέναντι στην κινδυνολογία και την ανευθυνότητα, εμείς προτάσσουμε την υπευθυνότητα και ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που παρακολουθώντας τις εξελίξεις συνεχώς βελτιώνεται, εμπλουτίζεται και διευρύνεται με νέα στοιχεία πολιτικής. Ένα σχέδιο, το οποίο συμπληρώνεται με μια σειρά από εθνικά αναγκαίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα