Κίνα: 30,5% η αύξηση των επενδύσεων

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 07:42

Αύξηση - μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν – σημείωσαν οι επενδύσεις της Κίνας σε υποδομές, αποτέλεσμα του οικονομικού πακέτου στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολ.) αντισταθμίζοντας την επιδείνωση της μείωσης των εξαγωγών.

Οι επενδύσεις σε εργοστάσια και ακίνητα αναρριχήθηκαν 30,5% το τετράμηνο που έληξε τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 28,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας.

Η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παγκόσμια ύφεση που περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη στον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου μία δεκαετία το πρώτο τρίμηνο. Ο δανεισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα όπως η βιομηχανική παραγωγή και άλλη έκθεση έδειξε σήμερα ότι οι πωλήσεις κατοικιών αναρριχήθηκαν 35,4% το πρώτο τετράμηνο.

Το γιουάν διαπραγματεύθηκε 6,8248 έναντι του δολαρίου στις 11:59 π.μ. στο Πεκίνο, από το χθεσινό κλείσιμο στα 6,8230. Ο Shanghai Composite Index των μετοχών σημείωσε άνοδο 0,2%.

Η μείωση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Το συνολικό εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε 24%. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 23%, αφήνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 13,14 δισ. δολάρια. Εποχιακώς προσαρμοσμένες οι εξαγωγές αυξήθηκαν 6,9% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελωνεία της χώρας.

Σήμερα το υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών θα βλάψει την εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα.

Τα στοιχεία για τις επενδύσεις έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων έργων το πρώτο τετράμηνο αναρριχήθηκαν 45% στα 86.420 έργα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας υποχώρησε στο 6,1% το πρώτο τρίμηνο, τον χαμηλότερο ρυθμό τουλάχιστον από το 1999. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% φέτος και το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί 11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα