ΥΠΟΙΟ: Αισιοδοξία για μείωση του ελλείμματος

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 11:59
UPD:12:12
EUROKINISSI/ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ

Το παράδειγμα της επιτυχημένης εφαρμογής των ΣΔΙΤ στην οικονομία πρέπει να εξαπλωθεί και να βρει μιμητές σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Αγορά ΣΔΙΤ.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, από το 2006 μέχρι σήμερα, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει 52 έργα συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

«Πέρα από την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, «κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Στόχος είναι η μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 και ο περιορισμός του δημόσιου χρέους. Και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε από το 2004. «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την δημοσιονομική προσαρμογή εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και τούτο, όχι μόνο γιατί το ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι η κρίση δημιουργεί προβλήματα αλλά και ευκαιρίες. «Όσοι το καταλάβουν και δραστηριοποιηθούν θα έχουν μόνο να κερδίσουν. Όσοι επιμένουν στην καταστροφολογία, στη στείρα άρνηση, στην ευκαιριακή εκμετάλλευση των πρόσκαιρων συνθηκών, τελικώς πολύ κακή υπηρεσία προσφέρουν και στον εαυτό τους και στον τόπο».

«"Oχι" στον εφησυχασμό»

Όπως δήλωσε ο υπουργός, αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια στο βάθος του ορίζοντα. «Οι έρευνες οικονομικής συγκυρίας και στην Ευρώπη και την Ελλάδα έδειξαν τον Απρίλιο μία βελτίωση του κλίματος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια που επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει από το 2010».

«Αλλά καλύτερα ας είμαστε επιφυλακτικοί», υπουγράμμισε ο υπουργός. «Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι η κρίση είναι ακόμα απρόβλεπτη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε ως προς το βάθος της ούτε ως προς τη διάρκειά της. Χρειάζεται παρακολούθηση και επιβεβαίωση των στοιχείων και των δεικτών για να φανεί ξεκάθαρα η μελλοντική εξέλιξή της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα