Ρευστοποιήσεων συνέχεια

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 00:01

Βαθύ κόκκινο έδειξαν χθες τα ταμπλό στις διεθνείς αγορές μετοχών, εν μέσω απογοητευτικών στοιχείων από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, που διέψευσαν όσους ήλπιζαν ότι τα χειρότερα έχουν ήδη παρέλθει.

Στις ΗΠΑ ήταν τα στοιχεία για περαιτέρω πτώση στις πωλήσεις λιανικής και η συνεχιζόμενη αύξηση των κατασχέσεων ρεκόρ που πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι αλυσίδες λιανικής βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, με τον επιμέρους δείκτη να υποχωρεί περίπου 3%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν επίσης μεταποιητικές βιομηχανίες και τράπεζες, ενώ κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκε πάντως ο κλάδος φαρμάκων. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε: Ευρώπη. Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι που είχαν απώλειες άνω του 2%.

Στο -2,5% τερμάτισε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 με τις τράπεζες και τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, αξιόλογα κέρδη είχαν φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων.

Στις αγορές συναλλάγματος, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιεν, ενώ πιέσεις δέχθηκαν το ευρώ και η στερλίνα. Στην αγορά πετρελαίου οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν ελαφρά κοντά στα 58 δολ. το βαρέλι εν μέσω εκτιμήσεων για κάμψη της ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα