Την οικονομία της Κόστα Ρίκα σε ύφεση συμπαρέσυρε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη εάν δεν είχε συναφθεί η περιφερειακή συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» στην Κεντρική Αμερική, γνωστή ως CAFTA, υποστήριξε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας, Όσκαρ Αρίας.
Όπως και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η Κόστα Ρίκα δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες καθώς η ζήτηση των εξαγωγικών της προϊόντων έχει κατακρημνιστεί στις ΗΠΑ, το βασικό της εταίρο στο πλαίσιο της CAFTA.
Ο Αρίας παραδέχθηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει πλέον ότι η χώρα θα εισέλθει σε ύφεση εφέτος - τον Μάρτιο προέβλεπε ανάπτυξη 0,5% από 2,9% το 2008 -, καθώς η οικονομική κρίση κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία διέσωσε ορισμένες εξαγωγές.
«Η κρίση θα ήταν χειρότερη αν δεν είχαμε την CAFTA. Με την CAFTA, σχεδόν όλες οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ γίνονται χωρίς την επιβολή δασμών», είπε ο Αρίας. «Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν εξαγάγαμε με δασμούς», πρόσθεσε.
Η Κόστα Ρίκα εισήλθε στην CAFTA - στην οποία μετέχουν η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και η Δομινικανή Δημοκρατία - τον Ιανουάριο, μετά από τέσσερα χρόνια έντονου διαλόγου με αιχμή τις διαφωνίες για το άνοιγμα των αγορών τηλεπικοινωνιών και ασφαλίσεων στον ξένο ανταγωνισμό.
Τον περασμένο μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε ένα δάνειο «εν αναμονή», ύψους 735 εκατ. δολαρίων, προς την Κόστα Ρίκα, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προληπτικό», εξηγώντας ότι θα κάνει χρήση των κεφαλαίων μόνο εάν χρειαστεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε πιστώσεις 500 εκατ. δολαρίων κατά τον ίδιο τρόπο για την Κόστα Ρίκα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters