Διχασμένη η ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 11:18

Διχασμένα εμφανίζονται και πάλι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, μια εβδομάδα αφότου ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ κήρυξε την «ανακωχή».

Χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μάρκο Κράνγιεκ, δήλωσε πως η ΕΚΤ πιθανόν να δαπανήσει περισσότερα από 60 δισ. ευρώ για την αγορά καλυμμένων ομολογιών, ενώ δεν απέκλεισε και την αγορά εταιρικών ομολόγων και εμπορικών τίτλων.

O διοικητής της Bundesbank, ¶ξελ Βέμπερ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο διοικητής της Bundesbank, ¶ξελ Βέμπερ, ο οποίος έχει ήδη ταχθεί κατά της αγοράς άλλων στοιχείων ενεργητικού, επέμεινε ότι τα 60 δισ. ευρώ είναι το «ανώτατο όριο».

Ωστόσο, και ο Ιβάν Σράμκο, επίσης μέλος της ΕΚΤ, θεωρεί ότι οι αγορές καλυμμένων ομολογιών σχεδιάσθηκαν να ωφελήσουν την Ευρωζώνη στο σύνολό της, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι είναι εις βάρος κάποιων χωρών.

Οι διιστάμενες απόψεις υποδηλώνουν τον διχασμό στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τρισέ ότι οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν ομόφωνες.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση της ΕΚΤ, τα συμπεράσματα της οποίας είναι διαφωτιστικά ως προς τους λόγους που την οδήγησαν για πρώτη φορά να «παρέμβει» στις αγορές χρέους, οι «υγιείς» αγορές καλυμμένων ομολογιών είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές, τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Η έκθεση αυτή δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα