Έτοιμη να αγοράσει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, που προβάλλεται ως η μοναδική, μέχρι στιγμής, βάση ενεργειακών πόρων του αγωγού Nabucco, είναι η Gazprom.
«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε το σύνολο των ποσοτήτων από το Σαχ Ντενίζ 2», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ, το δίκτυο της Gazprom είναι η «καταλληλότερη» οδός για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι μέσω του αγωγού Nabucco, στόχος είναι να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.
Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ είναι, σήμερα, το μοναδικό ώριμο απόθεμα σε βαθμό που να θεωρείται βάση ενεργειακών πόρων για τη σύναψη συμβολαίων για τον αγωγό Nabucco, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο αντιπρόεδρος για το φυσικό αέριο στη νορβηγική StatoilHydro, Ολαφ Σκάλμεραας. Σημειώνεται ότι η StatoilHydro επιβλέπει την εμπορία καυσίμων από το Σαχ Ντενίζ 2.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Βαγκίφ Αλίεφ, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδύσεων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Socar, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διαπραγματευθεί εντός του Μαΐου συμφωνία για να ξεκινήσει, το 2010, την πώληση φυσικού αερίου στη Ρωσία.
Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ ενδέχεται να προσθέσει, σε τρία με πέντε χρόνια, ετήσια παραγωγή ύψους 12 έως 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στις 18 Απριλίου.
Όπως διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ, η συμφωνία με την Eni, τον βασικό εταίρο της στον South Stream, δεν θέτει περιορισμούς στο πού θα μπορεί η ιταλική εταιρεία να πουλά φυσικό αέριο. Στην περίπτωση που μέσω του αγωγού διέρχονται 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η Eni θα μπορεί να πουλά 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πρόσθεσε.
«Εισερχόμαστε σε νέα φάση της υλοποίησης του προγράμματος και σε εταιρικό επίπεδο θα επιταχύνουμε την ετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας και στη συνέχεια την περιεκτική μελέτη βιωσιμότητας και μετά θα αρχίσει η πέμπτη φάση», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg