ΝΣΚ: Εγινε παρεξήγηση

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 15:26
UPD:16:00

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε εδέχθησαν ότι μέλη ελληνικών κομμάτων χρηματίσθηκαν και γενικώς συνέπραξαν, καθ΄οιονδήποτε τρόπο (με πράξεις ή παραλείψεις τους) σε παράνομες ενέργειες».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΣΚ για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του για την παράσταση πολιτικής αγωγής από τον ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο στην υπόθεση της Siemens.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΝΣΚ, «ο "θόρυβος" ο οποίος δημιουργήθηκε εξ αφορμής της δηλώσεως παραστάσεως πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου είναι νομικώς αβάσιμος και από πλευράς ουσίας παντελώς αυθαίρετος, οφειλόμενος σε παρερμηνεία και, άρα, σε παρεξήγηση της δηλώσεως αυτής».

Καταλήγοντας, το ΝΣΚ σημειώνει πως «στη δημιουργία και τη συντήρηση του ως άνω θορύβου, συνέτεινε και η εκμετάλλευση της δήλωσης από τους συνηγόρους ενίων κατηγορουμένων της συγκεκριμένης υπόθεσης με προφανή σκοπό την εμπλοκή της με πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να παρεμποδισθεί η ταχεία και απρόσκοπτη περαίωση της διεξαγόμενης ποινικής ανάκρισης».

Όπως εξηγεί το ΝΣΚ, προέβη στις δηλώσεις παραστάσεως πολιτικής αγωγής, προκειμένου να να αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία, να αξιολογήσει τα προκύπτοντα στοιχεία και να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσεως, με παράλληλη αναζήτηση και συλλογή στοιχείων, για την τελική διαμόρφωση της θέσεως του Ελληνικού Δημοσίου επί της υπόθεσεως.

»Οι ως άνω δηλώσεις -συνεχίζει η ανακοίνωση του ΝΣΚ- έπρεπε για το παραδεκτό και νόμιμο της ασκήσεώς τους να περιλαμβάνουν εκτός από τις ποινικές διατάξεις και τα αντίστοιχα ποινικά αδικήματα, και κατ' ελάχιστον, συνοπτική έκθεση της υποθέσεως και τους λόγους επί των οποίων ερείδεται το δικαίωμα παραστάσεως του δηλούντος Ελληνικού Δημοσίου, τη ζημία του και τις αξιώσεις του».

«Για την κάλυλψη της δικονομικής αυτής ανάγκης διαμορφώθηκε το περιεχόμενο των δηλώσεων χωρίς πρόθεση οποιασδήποτε ομολογίας ή αναναγνωρίσεες χρηματιμού πολιτικών προσώπων», υπογραμμίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα