ΥΠΑΝ: Ο South Stream θα ολοκληρωθεί έως το 2015

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 20:57

Συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η αντιπροσωπεία της ΔΕΣΦΑ σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας με τη ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού South Stream.

Αντίστοιχες συμφωνίες υπεγράφησαν με την Βουλγαρία και τη Σερβία, καθώς και μεταξύ της Gazprom και ιταλικής ENI ενώ μετά την υπογραφή ακολούθησε συνάντηση των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ιταλίας, κκ. Πούτιν και Μπερλουσκόνι, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπους των άλλων χωρών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό βήμα για την πρόοδο του αγωγού, διαβεβαιώνοντας πως θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή έως το τέλος του 2015. Σημείωσε ακόμη πως από τις σημερινές συναντήσεις και τις δηλώσεις τόσο του κ. Πούτιν, όσο και του κ. Μίλερ προκύπτει πως η ρωσική πλευρά έχει ιδιαίτερα αλλά και φιλόδοξα σχέδια για τον αγωγό South Stream σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευσή του, σχέδια που περιλαμβάνουν και την Ιταλία.

Ανέφερε ακόμη πως στη συνάντηση με τον κ. Μίλερ συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, γνωστοποιώντας πως θα υπάρξουν δύο ομάδες. Κάθε μια θα αντιπροσωπεύει τη δική της πλευρά για τη διαπραγμάτευση. Στην ελληνική ομάδα επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής (ΣΕΣ), ο κ. Ραφαήλ Μωυσής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα