Αισιόδοξος ο Λ. Παπαδήμος για την αντιμετώπιση της κρίσης

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 17:24

Αισιόδοξος ότι η ανθρωπότητα, παρ΄ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, προβαίνει στην εκτίμηση πως στα επόμενα 10 με 20 χρόνια δεν θα διαμορφωθούν παρόμοια φαινόμενα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαδήμος επαναλαμβάνει πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και κάποιες ενδείξεις από δείκτες εμπιστοσύνης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες, ειδικότερα στις ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να σημειωθεί λίγο νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς το «λίγο νωρίτερα» να σημαίνει το επόμενο τρίμηνο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύει ότι από το 2011 και μετά η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε ένα ρυθμό υψηλότερης ανάπτυξης απ΄ ό,τι το 2010.

Επισημαίνει πάντως ότι κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο να βγάζει συμπεράσματα από τις ενδείξεις και στοιχεία λίγων εβδομάδων, διότι, όπως σημειώνει, η εξέλιξη τόσο της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη όσο και στις εθνικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύει ότι από το 2011 και μετά η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει σε ένα ρυθμό υψηλότερης ανάπτυξης απ΄ ό,τι το 2010 και ενδέχεται να προσεγγίσει τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων δέκα ετών, και δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό που ισοδύναμα αποκαλείται «δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης του προϊόντος» χωρίς όμως να θεωρείται και δεδομένο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαμόρφωσης τα επόμενα χρόνια συνθηκών παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στη σημερινή κρίση τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, αναφέρει πως στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, διότι η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει και τις πράξεις όλων που συμμετέχουν στις αγορές του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, έχει οδηγήσει και τις οικονομικές και τις χρηματοπιστωτικές αρχές να ενισχύσουν το πλαίσιο εποπτείας και παρακολούθησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και να ασκήσουν μια πολιτική η οποία θα ασκηθεί στο μέλλον και η οποία θα συντελέσει στο να αποφευχθούν τέτοιου είδους συνθήκες.

Καταλήγοντας πάντως τόνισε: Ενώ είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο με διαμόρφωση παρομοίων συνθηκών της τωρινής κρίσης, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θα λειτουργούν πάλι με έναν τρόπο που θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση των κινδύνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανισορροπίες και προβλήματα με υπερβολές στις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα