Ανάμικτα τα μηνύματα για το Κρεμλίνο

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 17:13

Παρά τις δυσάρεστες ειδήσεις για τη ρωσική οικονομία -όπως, μεταξύ άλλων, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο κατά 17% σε διάστημα ενός έτους- κάποιες θετικές εξελίξεις όπως η αύξηση των τιμών, η ανατίμηση του ρουβλίου και η άνοδος του χρηματιστηρίου έρχονται να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας στις αγορές.

Παρά τα καλά νέα, όμως, οι οικονομολόγοι παραμένουν ανήσυχοι: «Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο –δεν είναι ούτε αρκετά χαμηλά για να επιφέρει μεταρρυθμίσεις, ούτε αρκετά υψηλά για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες όπως παλιότερα», επισημαίνει ο Βλαντιμίρ Μάου, κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να δέχεται έντονες πιέσεις για διατήρηση των κρατικών δαπανών σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να υποστηρίξει την παραπαίουσα οικονομία, ενώ πολλοί οικονομολόγοι και κορυφαία στελέχη του συστήματος προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σφίξει το ζωνάρι προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα και να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το ποια τάση θα επικρατήσει τελικά θα φανεί στο τέλος του μήνα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα κάνει δηλώσεις για τον ετήσιο προϋπολογισμό, προτού ξεκινήσουν οι προεργασίες για την κατάρτιση του στα μέσα του καλοκαιριού. Ωστόσο, τόσο ο Πούτιν όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν δεσμευτεί για διατήρηση των δημοσίων δαπανών σε σταθερά επίπεδα.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα