Εντονος προβληματισμός στη Γ.Σ. της Μarfin Popular Bank

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 22:19
UPD:20/05/2009 02:12

Έντονος προβληματισμός επικράτησε στην 85η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Bank, κατά την οποία ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε ενημέρωση για τους λόγους, οι οποίοι υπαγόρευσαν στα Διοικητικά Συμβούλια της Marfin Popular Bank και της Marfin Egnatia την απόφαση για συγχώνευση τους και μεταφορά της έδρας του ομίλου στην Αθήνα.

Στη συνέλευση ήταν παρόντες, είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου, οι κάτοχοι του 43.3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως με βάση την απόφαση των Δ.Σ ορίστηκε η 30η Ιουνίου ως τελική ημερομηνία για μετασχηματισμό των ισολογισμών και πως η διαδικασία θα εξελιχτεί για περίπου 4-5 μήνες, οπότε και θα παρουσιαστεί η πρόταση ενώπιον έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για έγκριση. Για την έγκριση της απόφασης για μετακίνηση της έδρας απαιτείται θετική ψήφος από τα 2/3 των μετόχων.

Στη Γενική Συνέλευση, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.30 απόψε, έγιναν πολλές εκκλήσεις από μετόχους για αναθεώρηση της απόφασης.

Η αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Marfin ήταν "δώστε μου μια χαραμάδα, μια ευκαιρία, ένα δείγμα γραφής ότι κάτι θα αλλάξει στην Κύπρο και εγώ είμαι ο πρώτος που θα θέλω να μείνει η έδρα στην Κύπρο". Με τα σημερινά δεδομένα, ανάφερε ο Α. Βγενόπουλος, "προτιμώ να έχω την εταιρεία στη Ζιμπάμπουε..." Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να αναθεωρήσει την απόφαση του για να μη κατηγορηθεί από οποιονδήποτε ότι εκβιάζει καταστάσεις ή ότι έκανε όλο αυτό το θέμα για ανταλλάγματα.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι «αν αλλάξουν τα κατεστημένα, οι αγκυλώσεις και άλλες στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του Ομίλου» το θέμα μπορεί να ξαναεξεταστεί στο διάστημα των τεσσάρων μηνών, που μεσολαβούν μέχρι τη έκτακτη συνέλευση που θα αποφανθεί για το θέμα.

Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Α. Αυξεντίου έκανε έκκληση στον κ. Βγενόπουλο να ξανασκεφτεί το θέμα για τα ευρύτερα συμφέροντα της Κύπρου. Ακόμα, ο κ. Αυξεντίου του είπε ότι παρά τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις, η Κύπρος επέτρεψε στη ΜΡΒ να κάνει ικανοποιητικά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο εκτελεστικός πρόεδρος της ELMA και μεγαλομέτοχος της ΜΡΒ Μιχ. Ιωαννίδης που επισήμανε και την παράμετρο να μην εγκριθεί από τους μετόχους αυτή η μετακίνηση της έδρας. Επίσης, ο κ. Ιωαννίδης είπε στον κ. Βγενόπουλο ότι η μετακίνηση της έδρας απαιτεί πολλές νομικές διαδικασίες, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η νομοθεσία περί εταιρειών στην Κύπρο για τα συμφέροντα της μειοψηφίας.

Ο κ. Βγενόπουλος, χωρίς να αντικρούει τις εισηγήσεις αυτών των μετόχων επέμενε ότι το περιβάλλον στην Κύπρο εμποδίζει την ανάπτυξη του Ομίλου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είπε στους μετόχους ότι "δεν μας θέλουν, τι θέλετε να κάνω...". ¶φησε αιχμές ότι η Τράπεζα Κύπρου ευνοήθηκε στην έγκριση για να εξασφαλίσει άδεια εξαγοράς τράπεζας στη Ρωσία, ενώ η ΜΡΒ, είπε, για χαμηλότερη επένδυση, ταλαιπωρήθηκε για αρκετό καιρό.

Στην ομιλία του στη συνέλευση, ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι το κυπριακό σύστημα δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στη Marfin, που θέλει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στις διεθνείς αγορές για να αναπτυχθεί. Ανέλυσε την επιχειρηματική λογική της απόφασης και ανέφερε ότι το ρυθμιστικό σύστημα στην Κύπρο δεν παρέχει την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται ο Όμιλος για να επεκταθεί. Έφερε ως παράδειγμα τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων, και την διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των κυπριακών και διεθνών εποπτικών αρχών. "Πέστε ότι αγοράζεις μια τράπεζα έναντι ¤1 δισ. ευρώ και ότι αυτή η τράπεζα έχει equity 0,5 δισ. ευρώ. Με βάση τους κυπριακούς κανόνες, αυτό πρέπει να σου αφαιρεθεί από τα εποπτικά κεφάλαια, ενώ αλλού δεν ισχύει αυτό", είπε. "Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των διεθνών ομίλων. Θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο", συνέχισε.

Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε επίσης για το θέμα της αγοράς ιδίων μετοχών. Στο εξωτερικό, είπε, ένας όμιλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές που κατέχει για σκοπούς εξαγοράς. Στην Κύπρο, είπε, δεν επιτρέπεται καν μια τράπεζα να αγοράσει τις μετοχές της.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βγενόπουλος είπε απευθυνόμενος στους μετόχους:"Επίσης, στην Κύπρο υπάρχει θέμα των κλειστών περιόδων, που σε κανονικές περιόδους προστατεύουν, αλλά σε περιόδους κρίσης είναι οδυνηρές για τους μετόχους, που θέλουν να υπερασπίσουν τη μετοχή τους. Το Δεκέμβριο, όταν η κρίση ήταν έντονη, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές άλλαξαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για μικρή περίοδο δύο μηνών. Εμείς είπαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δύο μήνες να μην υπάρχει αυτός ο περιορισμός της κλειστής περιόδου, αλλά μας το αρνήθηκαν. Νομίζω πως αν μας είχανε βοηθήσει τα πράγματα η τιμή της μετοχής δεν θα ήταν τόσο χαμηλά".

"Πέραν των επιχειρηματικών λόγων, μπορώ να σας πω ότι θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και το οποίο μας πολέμησε " υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα