Συρρίκνωση - ρεκόρ της ιαπωνικής οικονομίας

Στο 15,2%
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009 05:33
UPD:14:13
REUTERS /TORU HANAI

Συρρίκνωση - ρεκόρ σημείωσε το τελευταίο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, μετά την απροσδόκητη κατάρρευση των εξαγωγών και τη μείωση των αποθεμάτων, που θα μπορούσαν να λειάνουν το έδαφος για ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 15,2% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, μετά από μείωση 14,4% (αναθεωρημένη στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 16,1%.

Η χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κορυφώθηκε κατά πάσα πιθανότητα στην Ιαπωνία το τελευταίο τρίμηνο, καθώς ο περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των καταναλωτικών δαπανών ενέτειναν την κατάρρευση των εξαγωγών που άρχισε τον Οκτώβριο. Η ανάκαμψη των μετοχών διεθνώς τόνωσε τον περασμένο μήνα την εμπιστοσύνη των επενδυτών όπως και τα τρία πακέτα οικονομικής στήριξης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Τάρο Ασο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 96,05 ανά δολάριο στις 9:21 π.μ. στο Τόκιο από 96,16 που ήταν πριν την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,2%, ωθώντας τα κέρδη 33% υψηλότερα από τα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών στα οποία υποχώρησε στις 10 Μαρτίου.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 26% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 1,1%, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota, της Toshiba και της NEC μείωσαν τους μισθούς και απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους για να περιορίσουν το κόστος τους. Οι επενδύσεις των εταιρειών μειώθηκαν 10,4%, σε επίπεδα ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα