Μεξικό: Συρρίκνωση 8,2% της οικονομίας το α' τρίμηνο

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 09:29

Συρρίκνωση 8,2% σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2009 η οικονομία του Μεξικού, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Αγκουστίν Κάρστενς.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, κατά 5,5%.

Η συρρίκνωση της μεξικανικής οικονομίας - της 13ης μεγαλύτερης στον κόσμο το 2008, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -σημειώνεται εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που αγοράζουν πάνω από το 80% των αγαθών που παράγονται στο Μεξικό. Ακόμα, η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες μείωσε σημαντικά το ύψος των εμβασμάτων των εκατομμυρίων μεταναστών στη χώρα αυτή.

Η μεξικανική οικονομία επλήγη ακόμα περισσότερο από το ξέσπασμα της νέας γρίπης Α-Η1Ν1 τον Απρίλιο, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τουλάχιστον 74 ζωές στο Μεξικό, οδήγησε τις αρχές να αναστείλουν τη λειτουργία μεγάλων τομέων της οικονομίας και έπληξε βαρύτατα τον τουρισμό.

Η χρονιά αυτή αναμένεται να είναι η χειρότερη για την οικονομία του Μεξικού την τελευταία δεκαετία. Ήδη, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 1995, όταν η κρίση και η ανατίμηση του πέσο είχαν προκαλέσει τα προβλήματα που είχαν χαρακτηριστεί "φαινόμενο της τεκίλας".

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 13,8% το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο INEGI, ενώ ο τομέας των κατασκευών σημείωσε πτώση 7,7%. Επιπλέον, η αύξηση του πληθωρισμού - 6,17% τον Απρίλιο - "αποθάρρυνε την κατανάλωση κι έτσι έπληξε τον τομέα των υπηρεσιών", σύμφωνα με την αναλύτρια Κάρμεν Αλσιμπάρ της Bursametrica.

Ο Κάρστενς είχε ανακοινώσει επίσημα ότι το Μεξικό εισήλθε σε ύφεση την 7η Μαΐου. Στις προβλέψεις του υπουργού δεν περιλαμβάνονται οι συνέπειες της κρίσης της δημόσιας υγείας που προκαλεί η νέα γρίπη.

Πάντως μια ομάδα 38 πολυεθνικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των American Express, Pfizer και Wal-Mart Mexico, ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν 6,3 δισ. δολ. στη χώρα για να τη βοηθήσουν να ανακάμψει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσενω, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα