Γκρίνσπαν: «Καμπανάκι» για την επάρκεια των τραπεζικών κεφαλαίων

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 11:13

Οι αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν «σημαντικά» κεφάλαια, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, ¶λαν Γκρίνσπαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει περάσει παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το κόστος δανεισμού.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη κεφαλαιακή απαίτηση στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και αυτή θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε ο Γκρίνσπαν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην Ουάσινγκτον.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη κεφαλαιακή απαίτηση στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και αυτή θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε ο Γκρίνσπαν.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «μέχρις ότου σταθεροποιηθούν οι τιμές κατοικιών, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας πολύ σοβαρής κρίσης στα ενυπόθηκα δάνεια».

Τα σχόλια του ¶λαν Γκρίνσπαν υποδηλώνουν πως ο πρώην πρόεδρος της Fed «βλέπει» μια μεγαλύτερη έλλειψη κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα από αυτή που διαπιστώθηκε από τα «τεστ αντοχής» των αμερικανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν εκδώσει περισσότερα από 56 δισ. δολάρια σε νέες μετοχές ή χρέος από τότε που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής». Τα λεγόμενα “stress tests” έδειξαν ότι 10 τράπεζες χρειάζονται συνολικά 75 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα