ΗΠΑ: Επιφυλακτική η Fed για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 11:57
UPD:12:00

Παρά τις ενδείξεις για «σταθεροποίηση» της αμερικανικής οικονομίας, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι τα ενθαρρυντικά δείγματα της ανάκαμψης θα έχουν διάρκεια.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ διέκριναν «σημαντικούς κινδύνους» όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας και χαρακτήρισαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα «ευάλωτο σε νέους κραδασμούς», με βάση τα πρακτικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταρτίσουν τον επόμενο Μάρτιο σχέδιο αγοράς γραμματίων αμερικανικού δημοσίου ύψους 300 δισ. δολαρίων σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομίας ή των χρηματοοικονομικών αγορών.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ υποχώρησαν, ως αποτέλεσμα των προσδοκιών κάποιων επενδυτών ότι η Fed θα προβεί σε νέες αγορές κρατικών τίτλων.

Οι 17 υπεύθυνοι χάραξης της αμερικανικής πολιτικής αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους εκτιμώντας βαθύτερη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με τις προβλέψεις Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, προχώρησαν στη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεών τους για το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα έρθει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν μέχρι πρότινος. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ προσδοκούν, επίσης, διατήρηση της ανεργίας στα υψηλά επίπεδα του 8,5% έως το τέλος του 2011.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα