Κίνα: Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 15:30
UPD:15:32

Συνεχίζονται οι κοινοπραξίες της Κίνας και της Βρετανίας στην Αφρική, με τις επενδύσεις της πρώτης στην ήπειρο να ξεπερνούν τα 4,5 δισ. δολάρια το 2007 –ποσό που υπερβαίνει τις συνολικές επενδύσεις των κρατών G8.

Την τελευταία διετία, ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών διπλασιάστηκε αγγίζοντας τις 2.000, οι 400 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στόχος της Κίνας είναι η ενίσχυση της οικονομικής επιρροής της στην περιοχή, αποφεύγοντας παράλληλα τα σφάλματα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέστηκαν από προηγούμενες αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Σε αντίθεση με το στερεότυπο των δημόσιων επιχειρήσεων που επενδύουν στην εξαγωγή φυσικών πόρων, το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών επενδύσεων στην περιοχή προέρχεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και διοχετεύεται κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης.

«Οι κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν έργα υποδομής, όπως δρόμους, παρέχουν εργασία στους ντόπιους αλλά, ταυτόχρονα, τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και οι επιχειρήσεις αδιαφορούν για τις συνθήκες μεταχείρισης του πληθυσμού», κατήγγειλε χθες η Αϊρίν Χαν, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

¶μεση αντίδραση του Πεκίνου που ανησυχεί για τη φήμη της χώρας στην Αφρική ήταν να συστήσει τόσο στις πρεσβείες όσο και στις επιχειρήσεις να συσφίξουν τους δεσμούς τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: The Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα