Ενισχύονται οι τιμές πετρελαίου

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 16:10

Προς τα 62 δολάρια το βαρέλι ενισχύονται σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς τα θεμελιώδη για το αργό στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία, σε συνδυασμό με τις θετικές ενδείξεις για την οικονομία, στήριξαν τις αγορές πετρελαίου.

Στις 15:29 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 61,92 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 87 σεντς. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε εκτιναχθεί στα υψηλά έξι μηνών των 62,26 δολαρίων.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 94 σεντς στα 60,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά πέντε ετών, στα οποία είχαν υποχωρήσει το Δεκέμβριο (33 δολ./βαρέλι). H Goldman Sachs αποδίδει το ράλι αυτής της εβδομάδας στα πραγματικά θεμελιώδη της αγοράς και όχι απλά στην αναζήτηση ασφαλέστερου «καταφυγίου» έναντι του αδύναμου δολαρίου.

«Η αγορά πετρελαίου σοκαρίστηκε από τις διακοπές στη Νιγηρία, τα προβλήματα διύλισης στις ΗΠΑ και την ισχυρή αγορά βενζίνης», αναφέρει η GS σε σημερινό σημείωμά της.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), την προσεχή Πέμπτη, όπου θα αποφασιστεί η πολιτική προσφοράς του οργανισμού. Τα μέλη του εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίσημα επίπεδα της παραγωγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα