Σ. Χατζηγάκης: Ελάχιστες ΕΑΣ αυθαιρετούν και παρανομούν

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 13:45
UPD:15:47

Όσες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εξακολουθούν να εισπράττουν χρήματα για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αυθαιρετούν και παρανομούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, καλώντας τις Ενώσεις αυτές να επιστρέψουν αμέσως τα εισπραχθέντα ποσά.

«Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συμμορφώθηκε απολύτως προς τις ρητές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ε.Α.Σ. να μην εισπράττουν ουδεμία αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από τους συνταξιούχους αγρότες των οποίων το 50% και πλέον του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές πηγές. «Οι ελάχιστες Ενώσεις που επιμένουν να εισπράττουν αμοιβή, αυθαιρετούν και παρανομούν. Τις καλώ να τερματίσουν την τακτική τους αυτή, της οποίας τα κίνητρα είναι εμφανή, πλέον, και να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της κυβέρνησης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς ευθύνες».

«Έχει αφαιρεθεί το οποιοδήποτε, τελευταίο πρόσχημα από οποιονδήποτε που θέλει να κερδοσκοπήσει κομματικά», παρατήρησε ο κ. Χατζηγάκης και σημείωσε πως ήδη υπεγράφη από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθετη πράξη στην ήδη εγκριθείσα ταμειακή διευκόλυνση των 25 εκατ. €, με βάση την οποία το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028€ μεταφέρεται σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε., προκειμένου σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ..

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει αρχεία με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις Ε.Α.Σ. οι οποίοι δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία δαπάνη για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2009.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει, διευρκίνισε ο υπουργός.

ΠΑΣΟΚ: Στον κ. Χατζηγάκη η ευθύνη για το αλαλούμ

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φέρει ακέραια την ευθύνη για το συνεχιζόμενο αλαλούμ στις διαδικασίες ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και την ταλαιπωρία των αγροτών», σημείωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η νομοθετική ρύθμιση για την ανάθεση του έργου στις Ενώσεις έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, οι σχετικές καταστάσεις των δικαιούχων απεστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις Ενώσεις, επίσης με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και έχουν πολλά λάθη».

«Είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα οι διορθώσεις με δεδομένο ότι, οι προθεσμίες τρέχουν και πρέπει ταχύτατα να επιστραφούν τα χρήματα στους αγρότες που πλήρωσαν αυξημένα ποσά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα