Π. Κρούγκμαν: Η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 15:38
UPD:15:40

«Δεν θα εκπλαγώ, αν δω το παγκόσμιο εμπόριο να σταθεροποιείται, τη βιομηχανική παραγωγή να σταθεροποιείται και να αρχίζει να αυξάνεται σε δύο μήνες από τώρα», ανέφερε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητής.

Η παγκόσμια οικονομία έχει αποφύγει την «ολοκληρωτική καταστροφή» τόνισε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητής Πολ Κρούγκμαν, εκτιμώντας ότι οι βιομηχανοποιημένες χώρες ενδεχομένως να καταγράψουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

«Δεν θα εκπλαγώ, αν δω το παγκόσμιο εμπόριο να σταθεροποιείται, τη βιομηχανική παραγωγή να σταθεροποιείται και να αρχίζει να αυξάνεται σε δύο μήνες από τώρα», ανέφερε ο Κρούγκμαν, μιλώντας σε σεμινάριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν θα εκπλαγώ, αν δω αμετάβλητη προς θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, και πιθανόν ακόμα και στην Ευρώπη, στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και αρθρογράφος στους New York Times είχε εκφράσει στο παρελθόν φόβους για μια δεκαετή ύφεση, αντίστοιχη με αυτή που βίωσε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.

Επίσης, έχει ασκήσει κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση για το σχέδιο εξαγοράς «τοξικού» ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

«Αποφύγαμε την ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά πως θα φτάσουμε στην πραγματική ανάκαμψη», διερωτήθηκε ο διαπρεπής οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι ο δρόμος που είχε ακολουθήσει η Ιαπωνία – για ανάκαμψη μέσω των εξαγωγών – δεν ενδείκνυται στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η ύφεση είναι παγκόσμια.

«Δεν υπάρχει άλλος πλανήτης, με τον οποίο να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές», αστειεύτηκε.

Η παγκόσμια ανάκαμψη θα μπορούσε να έρθει μέσω επενδύσεων σημαντικών εταιρειών, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας και μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο Κρούγκμαν.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα