Βρετανία: Οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις «χαντακώνουν» τις επιχειρήσεις

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 10:34

Σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ευρωπαίων ομολόγων τους έχουν οι βρετανικές επιχειρήσεις, εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεώσεων συνταξιοδότησης που τους επιβάλλει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας, οι στοιχειώδεις παροχές που προσφέρει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Βρετανίας σε συνδυασμό με τη δυσανάλογη συνταξιοδοτική επιβάρυνση των ιδιωτικών εταιρειών θέτουν τις βρετανικές επιχειρήσεις εκτός συναγωνισμού.

Οι ιδιωτικές εταιρείες στη Βρετανία είναι υποχρεωμένες να εγγυώνται συγκεκριμένα επίπεδα συντάξεων στους υπαλλήλους τους μέσω προγραμμάτων καθορισμένων παροχών.

Η αξία ενεργητικού των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στη Βρετανία ανέρχεται στα 2 τρισ. λίρες -τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη. Τα δύο τρίτα αυτής προέρχεται από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών.

«Η ύφεση εντείνει την πίεση που δέχονται οι βρετανικές εταιρείες, ενώ όσες διαθέτουν ήδη τα χρήματα των προγραμμάτων καθορισμένων παροχών έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αυτών που δεν τα έχουν συγκεντρώσει», επισημαίνει ο Έιον, εκπρόσωπος της συμβουλευτικής εταιρείας.

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα