ΕΤΕπ: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 30 δισ. € την επόμενη διετία

Ομιλία του Π. Σακελλάρη στο συνέδριο του Economist
Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 15:29
UPD:15:33

Στην πρωτοφανή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία καθώς και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντιμετώπισή της, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούραρχος Σακελλάρης, κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, η ΕΤΕπ σκοπεύει να προσφέρει κατά την επόμενη διετία (2009-2010) συνολική επιπρόσθετη χρηματοδοτική υποστήριξη της τάξης των 30 δισ. ευρώ, χρηματοδοτώντας επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 55 δισ. ευρώ ετησίως.

Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματός της είναι επίσης οι ταχείες εκταμιεύσεις, που θα στηρίξουν την οικονομία, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στο να αποφευχθεί η αποτυχία έργων που βρίσκονται καθ' οδόν ή η κατάρρευση επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η ΕΤΕπ θα εστιαστεί στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: α)Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ενδιάμεσου μεγέθους, β)στήριξη της καινοτομίας και γ)ενέργεια, κλιματικές αλλαγές και έργα υποδομής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησε ότι η συνεισφορά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος των επιπρόσθετων δανείων και εγγυήσεων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2009 -2010.

Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα εργασίας της ΕΤΕπ με την Επιτροπή και με μακροπρόθεσμους επενδυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου με την ονομασία Ταμείο για το 2020/ "Marguerite", το οποίο θα επενδύει μέσα από άμεσες συμμετοχές κεφαλαίου σε μεγάλα έργα υποδομής, ενέργειας και καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών.

«Έτσι θα συμπληρωθεί η υπάρχουσα χρηματοδοτική ικανότητα με ένα μέσο ευρωπαϊκού χαρακτήρα και εμβέλειας. Έχω την τιμή να ηγούμαι της προσπάθειας για εξεύρεση επενδυτών σε αυτό το Ταμείο και είμαι αισιόδοξος ότι θα αρχίσει τις πρώτες του επενδύσεις στις αρχές του επομένου χρόνου», επεσήμανε ο κ. Σακελλάρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα