Β. Κορέα: Σε λειτουργία εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 05:55

Σε λειτουργία έθεσε ξανά η Βόρεια Κορέα το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Γιονγκμπγιόν και άρχισε την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για χρήση σε πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας στη Νότια Κορέα σήμερα Τετάρτη.

Η ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών καταδεικνύει ότι το εργοστάσιο, η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί από την Πιονγκγιάνγκ μετά την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησής της που είχε συναφθεί το Φεβρουάριο του 2007, λειτουργεί ξανά, αναφέρει η εφημερίδα Chosun Ilbo, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι άρχισε ξανά να επεξεργάζεται πλουτώνιο από χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα - μετά τις επικρίσεις από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκτόξευση πυραύλου που η Βόρεια Κορέα υποστήριξε πως είχε στόχο την θέση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου σε τροχιά αλλά η διεθνής κοινότητα εξέλαβε ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ την Δευτέρα καταδικάστηκε εντονότατα διεθνώς. Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διαφόρων πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα