Ιαπωνία: Χαμηλότερος ο ρυθμός μείωσης των εξαγωγών

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 05:57
UPD:06:05

Με χαμηλότερο ρυθμό μειώθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Απρίλιο, βοηθώντας τη χώρα να εμφανίσει απροσδόκητο εμπορικό πλεόνασμα, σημάδι ότι η χειρότερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υποχωρεί.

Οι εξαγωγές στο εξωτερικό μειώθηκαν 39,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά τη μείωση 45,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στο Τόκιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,9%, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενη φορά.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, την Κίνα και της Ευρώπη μειώθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό φέτος, σημάδι ότι η οικονομία της χώρας θα αρχίσει να αναπτύσσεται αυτό το τρίμηνο μετά από συρρίκνωση ρεκόρ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση και το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 586 δισ. δολ. της Κίνας τονώνει τη ζήτηση για ιαπωνικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,5% στις 10:38 π.μ. στο Τόκιο. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,39 ανά δολάριο από 95,27 πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Το νόμισμα έχει σημειώσει αυτόν τον μήνα άνοδο 3,4%, απειλώντας τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Toyota Motor Corp.

Mείωση 35,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημείωσαν οι εισαγωγές, σύμφωνα με το υπουργείο και το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 84% στα 69 δισ. γιέν (725 εκατ. δολ.). Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα είναι 55 δισ. γιέν και οι εξαγωγές θα μειωθούν 42%.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 46,3% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μικρότερη μείωση από την αντίστοιχη τον Μάρτιο που ήταν σε ποσοστό 51,4%. Οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν 25,8%, λιγότερο από τη μείωση του 31,6% και οι πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν 45,4% από 56,1%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα